Skip to main content

Αρχεία: Events

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Ι.Τ.Ε.Π., κ. Γιώργου Πετράκου, στο 1ο Συνέδριο Δικαίου του Τουρισμού

Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (Ι.Τ.Ε.Π.), Καθηγητής κ. Γιώργος Πετράκος, συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής, στο 1ο Συνέδριο Δικαίου του Τουρισμού, που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου και τον Πρόεδρό του κ. Νίκο Λογοθέτη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Ιουνίου 2025, στο Ηράκλειο Κρήτης (Aquila Atlantis Hotel).

Στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίας – Στρογγυλής Τράπεζας, με θέμα «Ζητήματα οργάνωσης του σύγχρονου τουρισμού», ο κ. Πετράκος συμμετείχε στη συζήτηση για την οικονομική και κοινωνική σημασία του τουρισμού και τις σύγχρονες προκλήσεις του διεθνούς και εγχώριου τουρισμού, μαζί με διακεκριμένα στελέχη του τουριστικού τομέα και της δημόσιας διοίκησης.

Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΤΕΠ παρουσίασε στοιχεία και αναφέρθηκε στην συνεισφορά των ξενοδοχείων στην ελληνική οικονομία, στην περιβαλλοντική διάσταση της βιωσιμότητας των ξενοδοχείων αλλά και στις προκλήσεις από την διείσδυση της Τεχνικής Νοημοσύνης, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Τη συζήτηση διηύθυνε η διεθνούς κύρους Καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών κ. Λία Αθανασίου και συμμετείχαν πέραν του Γενικού Διευθυντή του ΙΤΕΠ, ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝ.Σ.Ε.Τ.Ε. κ. Άρης Ίκκος, ο αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κυριάκος Κώτσογλου και η κ. Ελένη Μητράκη, Προϊσταμένη Δ/νης Τουριστικής Προβολής ΕΟΤ.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με πολύ μεγάλη συμμετοχή και αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για τον επιστημονικό και νομικό διάλογο γύρω από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τουριστικό τομέα στη χώρα μας.

Αειφόρος ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας

Ο Γεν. Διευθυντής του ΙΤΕΠ καθηγητής Γιώργος Πετράκος έκανε παρέμβαση για την πορεία της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Ελληνικής Βουλής.

Βιώσιμη Φιλοξενία: Μετρήσεις και Προκλήσεις στα Ελληνικά Ξενοδοχεία

Ο καθοριστικός ρόλος του κλάδου της Φιλοξενίας στην επίτευξη του σημαντικού στόχου της βιωσιμότητας αναδείχθηκε ως κεντρικό θέμα του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Τρίτη 27 Μαΐου στη Ρόδο, με τη συνδιοργάνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το Συνέδριο «Χαράσσοντας τον Δρόμο για ένα Βιώσιμο Αύριο» είναι το δεύτερο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Φιλοξενία με Αξία για Όλους», γιορτάζοντας τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΞΕΕ.

Κατά την έναρξη των εργασιών, παρουσιάστηκε από τον Δρ. Γεώργιο Πετράκο, Καθηγητή Ποσοτικών Μεθόδων & Η/Υ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γενικό Διευθυντή του ΙΤΕΠ, έρευνα του Ινστιτούτου με τίτλο “ ESG – Βιωσιμότητα του Ξενοδοχειακού Κλάδου”, στην οποία αποτυπώνονται οι επιδόσεις του ξενοδοχειακού κλάδου για τη βιωσιμότητα και πιο συγκεκριμένα: για την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική ευθύνη και τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση.

Συμμετοχή του Γεν. Διευθυντή του ΙΤΕΠ στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων

Την Πέμπτη, 8 Μαΐου  2025, ο Γεν. Διευθυντής του ΙΤΕΠ καθηγητής Γ. Πετράκος συμμετείχε διαδικτυακά στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «Τα Επιμελητήρια προωθούν την καινοτομία».  Ο κ. Πετράκος, στην παρουσίασή του, αναφέρθηκε στη σημασία έγκυρων και ενημερωμένων Μητρώων των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων.

Συμμετοχή του ΙΤΕΠ στο 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM-CH

Η ερευνητική ομάδα του ΙΤΕΠ συμμετείχε στο  4ο Διεθνές Συνέδριο TMM-CH (Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage)  που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Απριλίου 2025 στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΤΕΠ, καθηγητής Γιώργος Πετράκος, προσκεκλημένος στο Panel “Green and Blue Deal for Tourism through the Sustainable Revival of Cultural Heritage and Environmental Resources” παρουσίασε την εισήγησή του Green & Blue Filoxenia: Sustainable Hospitality in Greece”

Επίσης, μαζί με τον συνεργάτη του ΙΤΕΠ Δρ. Δημήτριο Γουσόπουλο παρουσίασε την εισήγηση για την Eφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην ενότητα με τίτλο: Innovative Transdisciplinary Development and Transfer of Know-How and Multilateral Cooperation Addressing World Challenges for the Rehabilitation of Emblematic Monuments.

Τέλος, μαζί με τους συνεργάτες από το Πολυτεχνείο παρουσιάστηκαν τα κοινά ερευνητικά έργα ΑΕΙ και ΕΣΤΙΑΙΑ για την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη των λιγότερο τουριστικών περιοχών.

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.